ADA BOJANA – fizička i mentalna aktivnost na pravom mestu

Puno ljudi letuje na crnogorskom primorju a malo njih zna šta nudi Ada Bojana i kakvim se prirodnim fenomenom smatra. U ovom tekstu ćemo preneti utiske o skorašnjoj poseti Adi Bojani njenim prirodnim lepotama ali i naravno spotskim i rekreativnim aktivnostima koji se organizuju na njoj i njihov benefit na samo mentalno i fizičko zdravlje čoveka.

Jednostavno aktivni odmor predstavlja pravu stvar ako niste u fazonu izležavanja na plaži ceo dan, prženja na suncu i klasičnom odmoru na koji većina ide. Aktivni odmor predstavljaju aktivnosti koje se upražnnjavaju kako bi naš odmor učinile što zanimljivijim i produktivnijim. Pešačenje, trčanje, hiking, ronjenje, veslanje, yoga na plaži, fitnes, kiteboarding, surfing… i mnoge druge aktivnosti predstavljaju akrivni odmor.

Ada Bojana sa svojom peščanom i širokom plažom do Ulcinja u dužini od oko 10 kilometara predstavlja idealno mesto za jutarnje trčanje po pesku. Ada je idealna izolacija i beg od učestaih gužvi na malim plažama, idealna je za kampovanje i učenje novih veština kao što je Kitesurfing. Za punjenje baterija, beg od stresa i svakodnevne gradske buke, tu je svakako  BODY, MIND & SOUL – YOGA UZ PSIHOTERAPIJU. Moj prijatelj i stvaralac ove izvanredne priče Joga na Adi Bojani, Siniša kaže:

….”Da dan započinje osmehom, koji traje najmanje do zalaska sunca.
Zamislite  sunce koje miluje, nepregledno prostranstvo mora i peska, horizont.
Popodnevni zvuk zrikavaca, vetrić koji vam ne da da se oznojite. Ušće Bojane u more, posebna priča… Onima koji nikad nisu bili, mogu da kažem da je to nešto što podseća na Indiju, Vijetnam, Brazil. Ada Bojana ima posebnu energiju. Tamo su lica razdragana a koraci lelujavi. Vreme je irelevantna kategorija. Ekipa koja se okuplja na događajima je specijalna. Ima dosta njih koji dolaze samostalno. To su otvoreni i topli ljudi. Mi se družimo i sklapamo prijateljstva. Mi delimo iste osećaje – SREĆU ! Budite i vi srećni, pridružite nam se!:)…” aktivniodmor.net

Naizgled tiha, mirna i uobičajna atmosfera sa dolaskom vetra pretvara se u dinamičnu i neverovatnu jurnjavu zmajeva. Kitesurferi su ceo dan čekali vremense prilike da svoje zmajeve puste, a oni koji tek uče trenutno će se samo zadovoljiti upravljanju zmaja na pesku dok ne steknu osnovno znanje i nauče prve korake kako bi počeli vožnju kajta na moru. Kajt klubovi i barovi raspoređeni na svakih 100ak metara predstavljaju chill out zonu za sve ljubitelje dobrih koktela i kvalitetne muzike.

Verovatno najveći izazov za plivače je ulivanje reke Bojane u more. Slatka voda se uliva u slanu a morske struje prepliću sa rečnim. Plivanje je otežano struje vuku na svoju stranu ali svakako 20ak metara do druge obale prosečnom plivaču ne bi trebalo da predstavlja problem. Adrenalin je svakako prisutan. Duž Bojane sa obe strane su prelepe sojenice na vodi, od kojih su neke privatni smeštaji ali dobar deo prelepi i veoma pristupačni restorani. Nautika je veoma prisutna od taksista na vodi do kajakaša i glisera koji daju dinamiku ovom prelepom prirodnom fenomenu.

Ako se odlučite za kampovanje u šatoru, kao što sam ja imao prilike, tu su vrhunski kampovi sa kupatilom, restoranima, internetom, hladovinom pod četinarima i plažom na nekoliko metara od kampa. Cene uređenih kampova nisu baš male (10ak evra po danu), ali za uzvrat dobićete odličnu uslugu. Tu su i divlji kampovi duž plaže pa ko voli avanturu i potpunu izolaciju nek izvoli, ima i to prednosti.

Sve u svemu spoj divljine, prirodne lepote same delte, predivnog zalaska sunca, dugačke peščane plaže, mešavinu raznih kultura i jezika, izolaciju od zidova i asfalta… ovakvo letovanje će totalno promeiti vaš pogled na kalsični odmor i uvesti vas u nešto što predstavlja Aktivni Odmor i spoj prirode i čoveka. Na Adi Bijani ćete upoznati sebe!  

I evo za kraj kako izgleda jedno jutro ili bolje reći zora na Adi Bojani 🙂

About Marko Mikic

Marko is Master degree Professor of Physical Education and Graduated Organizer of Sports Recreation. Licensed TecnoGym Personal Trainer with international experience, with over 15 years. Instructor, Lifeguard and Coordinator in Life Saving Federation. Former Ski competitor and actual Ski instructor. Conditioning coach for professional athletes. Actual Fitness and Health Writer, Health Advisor, Online Coach and Fitness Specialist. Health and Fitness Consultant and Publisher. Certified Trainer for Kinesitherapy, Sports Diagnostics, Back Pain Prevention, Discovering Physical Faults, Muscle Imbalances, Early Diagnosis of Injuries, Assessment of Physical Skills and Tests, Functional Training and Cross Fit. Personal Trainer and Freelance Photographer.

Posted on August 4, 2016, in FITNESS, HEALTH, SRPSKI and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Comments.

  1. Odlican tekst Mare! Bravo :*

    Liked by 1 person

  2. Bravo Mare! Odlican clanak, ”prirodni recharge”, yes!

    Liked by 1 person

Leave a comment