ISTINA O HRONO ISHRANI

Često slušam komentare da je neko izgubio jako brzo i dosta kilograma upražnjavajući Hrono Ishranu. Tu se odmah postavljaju i pitanja, da li treba se krene sa ovim načinom ishrane, šta ona predstavlja, da li daje rezultate i da li je zdrav način gubljenja kilograma. Kroz ovaj tekst ćemo razjasniti pojam Hrono Ishrane.

Prvo ćemo objasniti na čemu se bazira Hrono Ishrana:

Glikemiski Indeks. Ovu temu smo već obradili u link-u Glikemiski Indeks. GI predstavlja broj koji pokazuje koliko se brzo podiže vrednost šećera u krvi kad se pojede određena namirnica. Treba da izbegavamo namirnice sa visokim GI, a koristimo namirnice sa niskim GI.

Kombinacija namirnica i Kiselo – Bazni odnos. Svaka namirnica može biti kiselog, baznog ili neutralnog karaktera. U ovom programu ishrane primenjuje se ciljano povećanje baznosti i na taj način se sprečava štetno dejstvo kiselih namirnica. Dokazano je da je kisela sredina u organizmu pogodno mesto za nastanak bolesti kao što je kancer. Veoma bitna je kombinacija namirnica koje unosimo. U Programu Hrono ishrane je tačno opisana fiziologija kombinovanja namirnica. Samo prava kombinacija namirnica ima prednost u tome što može da se unosi neograničena količina hrane.

Hormonski Balans i Satnica Obroka. Da bi smo stvarili hormonski balans moramo da znamo prave kombinacije namirnica koje stimulišu aktivnost u organizmu, kao i one koje ih inhibiraju. Treba znati kada i koje namirnice se najbolje vare u našem organizmu. Satnica obroka je jako bitna i iz tog razloga je ovaj način ishrane i dobio naziv Hrono. Zagovornici ove ishrane kažu da se za jako kratko vreme nauče principi zdrave ishrane, pravilan izbor namirnica i kombinacija istih.

Faza Restrikcije. Ovo je jedan od ključnih pojmova i prvi korak u započinjanju primene programa u kome se iz ishrane eliminišu određene namirnice. Restrikcija je pojam koji traje minimum 28 dana. Ona predstavlja izbacivanje namirnica iz upotrebe na koje naš organizam nije tolerantan tj ne reaguje dobro. Intolerancija na određene namirnice se otkriva testovima. Restrikcijom ovih namirnica se rasterećuje digestivni trakt i pomaže se poboljšanju samog metabolizma.

Istraživanja, Nauka, Praksa i Iskustvo kažu:

Hrono Ishrana se bazira na nekim osnovnim načelima koji imaju smisla kao što su, izbacivanje namirnica sa visokim GI zbog naglog podizanja šećera u krvi i samoj regulaciji istog. Restrikcija hrane na koju nismo tolerantni isto ima smisla, samo je pitanja koliko validni i pouzdani mogu biti testovi kojima se intolerancija otkriva. Baznost organizma i kombinacija namirnica svakako je bitna kako je i navedeno, da ne dozvolimo namirnicama da u organizmu preovladava kiselost. Problem predstavlja različitost ljudskih organizama, fizionomije, stila života u različitim delovima sveta i razčičitim kulturama, tako da ovaj način ishrane nije primenjiv svuda.

Ono što je je definitivno, brzo i naglo gubljenje kilograma nikako nije dobro i zdravo. Koliko zaista u 28 dana možete izgubiti kilograma na zdrav način, samo 5 maksimalno. Nauka kaže, da 1kg – masnih naslaga ( ne mišića, minerala i vode ) nedeljno je kvalitetno i zdravo gubljenje telesne težine koju nećete povratiti brzo. Kažu prava kombinacija namirnica i možete da jedete koliko hoćete, problem, unos kalorija koje ne potrošite idu u dodatne kilograme, proteini i meso koje se neiskoristi u rad odlazi u kilograme ma koliko ga pojeli.

Programiranje tela da jede određenu hranu u određeno vreme. Iz iskustva drugih koji su upražnjavali ovaj način ishrane, veliki je problem ukombinovati trening i pravovremeno uzimanje odrđenih namirnica, posebno ako nemate vremene da ih spremate i žurite. Bolje je naučiti koje su namirnice dobre pre i posle treninga i napraviti kalorisku i nutricionističku kalkulaciju kako da potrošite unete ili nadoknadite potrošene kalorije ( hidrate, proteine, minerale, vitamine… ) radi bržeg oporavka i boljeg napredka.

Postoje načela i smernice zdravog načina i stila života koje treba da vam budu svakodnevnica i da vam ne stvaraju napetost i zabludu. Zdrave kalorije, Aktivnost, Dobar San, Balans Unetih i Potrošenih Kalorija su neke najbitnije stvari ako želite da ostvarite dobar rezultat i postignete cilj.

About Marko Mikic

Marko is Master degree Professor of Physical Education and Graduated Organizer of Sports Recreation. Licensed TecnoGym Personal Trainer with international experience, with over 15 years. Instructor, Lifeguard and Coordinator in Life Saving Federation. Former Ski competitor and actual Ski instructor. Conditioning coach for professional athletes. Actual Fitness and Health Writer, Health Advisor, Online Coach and Fitness Specialist. Health and Fitness Consultant and Publisher. Certified Trainer for Kinesitherapy, Sports Diagnostics, Back Pain Prevention, Discovering Physical Faults, Muscle Imbalances, Early Diagnosis of Injuries, Assessment of Physical Skills and Tests, Functional Training and Cross Fit. Personal Trainer and Freelance Photographer.

Posted on March 23, 2016, in HEALTH, NUTRITION, SRPSKI and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: