Jednom rečju “TOKYO”

Svi je znaju kao zemlju izlazećeg sunca, ja sam je upoznao kao zemlju koja neguje tradiciju, poštuje istoriju i krupnim koracima grabi za budućnošću! Japan mi je bila destinacija koju već neko vreme držim na turističkom nišanu. I ta želja se ostvarila da upoznam ovu neverovatnu naciju i kulturu na neki meni poseban način. Probaću da vam što vernije prenesem i dočaram šta predstavlja Japan i grad sa okrugom od 30 miliona stanovnika – TOKYO.

Tako daleko, neverovatno i mistično uvek je bila prva pomisao na tu daleku zemlju i naciju. Kako sam obišao, upoznao i delom živeo na puno mesta na ovoj našoj lepoj planeti, Japan je za mene bio vrhunac nečeg tako nedostižnog. Let preko Dohe od 17 sati, gotovo 4 sata jake turbulencije preko Himalaja, nije bio prepreka da se dočepam ostrva Honshu na kome se nalazi i sam grad Tokyo. Avion je leteo gotovo pola sata preko samog grada koji je svetlucao u beskrajnost. Ljubaznost na aerodromu, profesionalnost, organizacija, tačnost …odmah sam znao da sam na pravom mestu. Dva sata vožnje busom i dolazim u čuvenu Roppongi četvrt (čuvena po klubovima, restoranima i biznis centrima) gde sam i bio smešten do kraja boravka u Japanu.

Do pre par godina natpisi na engleskom jeziku nisu bili baš česti u Tokiju, kako se bliže Olimpiske igre 2020. godine, snalaženje postaje malo jednostavnije. Mene je dočekala ekipa koja je znala dobro ovaj grad, tako da sam mogao bezbrižno da se opustim u čarima ovog megalopolisa. Inače je gubljenje i lutanje gotovo nemoguće izbeći, što sam naravno morao i sam da iskusim, da bi avantura bila potpuna. Tu gužvu, te građevine, tu organizaciju, te stilove oblačenja, tu raznovrsnost nećete nigde videti i doživeti. Energija koja je svuda prisutna pokreće i vas, tako da vam ni 10 ili 12 sati na nogama neće biti problem da istražite sve što vas očekuje tog dana. Kante i kontenjeri su pre par godina zbog bezbednosti i ekonomskih razloga sklonjeni iz grada (ponoviću od 30 miliona stanovnika), nisam video papirić na ulici, to govori o odgovornosti i svesti samih Japanaca od kojih ceo svet treba da uči.

Između nebodera i modernih građevina često se može sresti japanski vrt u čijem središtu se nalazi tradicionalno očuvana kuća ili hram. Asakusa hram ostavlja bez teksta, mladi Japanci presreću turiste kako bi vežbali engleski sa njima, a u znak zahvalnosti daruju kesicu zelenog čaja! Puno se vodi računa o parkovima i zelenilu a na svakom koraku se možete primetiti neki svetleći performans kakav samo ovaj grad može da priredi. Yoyogi nacionalni stadion gde je i Zvezda osvojila titulu prvaka sveta, Shibuya avanturistička četvrt sa jednom od najvećih raskrsnica i metro stanicom na svetu, Ginza elitni biznis kvart sa najpoznatijim modnim brendovima, Hamarikyu garden park izmedju nebodera sa pogledom na okeanski zaliv, Tsukiji riblja pijaca najveća na svetu, Odaiba Seaside park veštačko ostrvo napravljeno nagomilavanjem otpada zabetonirano i okovano čelikom gde se nalaze najlepši hoteli i tržni centri… su samo neka od predivnih mesta koja se nalaze u samom gradu.

U Japanu će te retko videti gojazne ljude. Način i stil života, neprestana aktivnost, neverovatna ishrana puna nemasne, zdrave i morske hrane sve su to razlozi zašto je ovo najdugovečnija nacija na svetu. Ovde ćete skuplje platiti sir i pršutu nego lososa i kavijar. Japanci vole dobre restorane, kvalitetna pića ali i noćne izlaske. Puno rade tako da ih ovaj vid opuštanja verovatno da žargoski kažem “restartuje” za nove radne poduhvate. Neverevovatno su tačni (voz ne kasni ni sekund) i posvećeni poslu i dogovoru. Zato su i tu gde su, jer Tokijo ima najveću gradsku ekonomiju na svetu. Iz razgovora sa predivnim i uspešnim ljudima sa naših prostora koje sam upoznao, zaključio sam da se nije lako naviknuti na takav sistem, ali postoji puno stranih kompanija koji slično funkcionišu kao na zapadu i kod nas, pa je organizacija nešto prihvatljivija. Ima dosta naših studenata i princip dobijanja stipendije nije mnogo zahtevan, a naši se stručnjaci i studenti jako cene. Tako da ako ste ambiciozni Japan je svakako preporuka za dalje stručno usavršavanje.

Malo je reči i vremena kako bi opisao kakav je utisak posetiti Japan i delimično živeti i osetiti Tokyo LifeStyle. Sigurno je da ću se vratiti u ovaj predivan deo sveta i istražiti prelepu prirodu Japana, ostale gradove i neverovatnu Fuji planinu. Skijanje je jako razvijeno i predstoji mi čekiranje nekih zimskih centara. Do sledećeg viđenja u Japanu mogu samo reći “ARIGATO” !!! 

U nastavku pogledajte video kako to izgleda uživo:

DUH JAPANA U BGU… Drugari u Beogradu, ako nemate plan za 19. Januar dodjite na koncert Japalkana u UK Vuk Karadžić. Ulaznice su besplatne i preuzimaju se od 18:30 na biletarnici pred koncert. 🎉🎻🎺🎸🥁 https://www.facebook.com/events/639231036247257/?ti=cl

About Marko Mikic

Marko is Master degree Professor of Physical Education and Graduated Organizer of Sports Recreation. Licensed TecnoGym Personal Trainer with international experience, with over 15 years. Instructor, Lifeguard and Coordinator in Life Saving Federation. Former Ski competitor and actual Ski instructor. Conditioning coach for professional athletes. Actual Fitness and Health Writer, Health Advisor, Online Coach and Fitness Specialist. Health and Fitness Consultant and Publisher. Certified Trainer for Kinesitherapy, Sports Diagnostics, Back Pain Prevention, Discovering Physical Faults, Muscle Imbalances, Early Diagnosis of Injuries, Assessment of Physical Skills and Tests, Functional Training and Cross Fit. Personal Trainer and Freelance Photographer.

Posted on January 3, 2018, in FITNESS, HEALTH, SRPSKI and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment